Oogonderzoek van uw oogklachten door een optometrist in Amsterdam

Aan de hand van uw zorgvraag worden testen uitgevoerd . Hieronder kunt u lezen over de meest voorkomende oogaandoeningen, de symptomen en het oogonderzoek hiervan.

Een oogonderzoek bij Zeker Zicht duurt ongeveer 20 á 45 minuten en dit is afhankelijk van uw oogklachten.

Bij de meest zorgvragen worden uw ogen wijdgedruppeld. U mag na uw afspraak gedurende 3 á 12 uur (afhankelijk van de zorgvraag) niet autorijden.

oogonderzoek door optometrist Amsterdam

Als u lenzen draagt neem a.u.b. op papier de sterkte van de lenzen en een lenshouder mee om uw lenzen uit te doen tijdens de afpsraak.

Indien u klachten ivm droge ogen heeft dan wordt er ook geadviseerd géén oogmake-up te dragen voor uw afspraak.

Glaucoom

glaucoomscreening

Bij Glaucoom is er sprake van oogzenuwschade. De symptomen hiervan zijn alleen waar te nemen bij de laatste stadium, de genoemde kokerzicht. Daarvoor worden mensen met glaucoom meestal slordig en lopen soms tegen dingen aan. Dit komt omdat het gezichtsveld  steeds kleiner wordt maar de hersenen vullen deze gaatjes op met bijvullende informatie die niet meer klopt met de werkelijkheid.

De meest voorkomende vorm van glaucoom is hoge oogdruk glaucoom. Maar er bestaat ook glaucoom met een normale oogdruk.

Daarom is het zo belangrijk dat u uw ogen laat testen vooral wanneer iemand in uw familie (ouders, broers of zussen) last van glaucoom heeft.

Bij een glaucoomscreening wordt een scan gemaakt van de oogzenuw. Soms wordt ook een eenvoudige gezichtsveldonderzoek gedaan met behulp van een Virtuele Bril. Wanneer uw pupillen heel klein zijn moeten uw ogen gedruppeld worden om de oogscan te kunnen maken.

U mag daarna niet autorijden en soms is een zonnebril wel noodzakelijk in verband met lichtgevoeligheid. Het effect van deze oogdruppels houdt ongeveer 3-5uur aan.

Macula degeneratie

maculadegeneratie oogonderzoek

Bij Macula degeneratie gaat uw netvlies steeds achteruit vanwege schade. Het is meestal leeftijd gerelateerd. De symptomen hiervan zijn (gedeeltelijk) wazig zicht zonder verbetering na een oogmeting en vervorming of vertekende beeld.

Er bestaan twee soorten van macula degeneratie: droge macula degeneratie en natte macula degeneratie. Bij de eerste soort is er geen behandeling mogelijk, alleen monitoren en afwachten. Bij een natte vorm is er wel behandeling mogelijk en deze wordt bij een ziekenhuis of oogkliniek uitgevoerd. Indien dit het geval is bij u dan wordt u zo snel mogelijk doorgestuurd.

Wanneer er sprake is van zicht verlies die niet te verbeteren is met een oogmeting dan worden meestal oogdruppels gebruikt om uw netvlies te kunnen beoordelen en te fotograferen.

Omdat u tijdens uw afspraak wordt gedruppeld, mag u niet autorijden gedurende 3 á 5 uur. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie (DR) genoemd is een complicatie van diabetes mellitus, suikerziekte, waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Die veranderingen kunnen zich uiten in twee verschillende vormen. Bij de ene vorm ontstaat lekkage van vocht en vetten uit de bloedvaten. De andere vorm ontstaat door verandering in de bloedvaten of zuurstoftekort in het netvlies. Als deze afwijkingen niet tijdig worden ontdekt en behandeld, kan slechtziendheid of blindheid het gevolg zijn.  

diabetes retinopatie

De risicofactoren voor diabetische retinopathie zijn: langdurige diabetes, zwangerschap, hoge bloeddruk, nieraandoeningen, overgewicht en cholesterol. Wanneer er sprake is van DR wordt u doorgestuurd naar de oogarts voor behandeling.

Bij een DR screening wordt de gezichtscherpte gemeten en meestal worden oogdruppels gebruikt om het hele netvlies te beoordelen indien de oogpupil net te klein is.

Omdat u tijdens uw afspraak wordt gedruppeld, mag u niet autorijden gedurende 3 á 5 uur. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Droge ogen

droge ogen anatomie

Bij droge ogen is er een probleem met de traanfilm, de productie van de traanklier of de traanafvoer. De traanfilm is de bevochtiger van het oog. Hij is essentieel om het oog gezond te houden, goed te kunnen zien en geen comfortklachten te krijgen. Door de knipperslag wordt de traanfilm steeds ververst en dat zorgt ervoor dat het oog schoon blijft en stof en bacteriën uit het oog worden gespoeld. Hiermee worden ooginfecties voorkomen. Droge ogen kunnen in een milde tot ernstige vorm voorkomen.

 

De meest voorkomende klachten van droge ogen zijn wel divers: branderig gevoel, zandkorreltje gevoel, wisselend wazig zicht na knipperslag, last van plakkerige ogen, heel soms ooglidtrilling en soort druk-stekende pijn achter het oog.

Tijdens een droge ogen screening wordt uw zicht gemeten, de traanfilm kwaliteit onderzocht met verschillende apparatuur. Hierbij worden geen oogdruppels gebruikt maar er wordt geadviseerd om geen oogmakeup te gebruiken en geen contactlenzen te dragen.

Staar

Staar is één van de bekendste oogziekten in de wereld en de meest voorkomende oogaandoening in Nederland. Bij deze aandoening vertroebelt de ooglens. Deze lens - inwendig in het oog - wordt gebruikt om beelden optisch scherp af te beelden op het netvlies. Hij zit vlak achter de pupil en de iris. De ooglens kan vertroebelen doordat de eiwitten in de lens samenklonteren. Staar wordt ook wel cataract genoemd. Staar kan in principe geen kwaad, maar het zicht gaat geleidelijk achteruit en wij adviseren om tenminsten 1 á 2 keer per jaar uw zicht te  laten controleren. Na een staaroperatie, kunt de persoon weer goed zien.

Wanneer er sprake is van staar wordt uw gezichtsscherpte gemeten en indien geen verbetering of nauwelijks verbetering is worden soms oogdruppels gebruikt. U wordt doorverwezen naar een oogarts wanneer u klachten ervaart of wanneer uw zicht zo achteruit is gegaan dat het niet meer veilig is om een auto te rijden.

Asthenope klachten

Asthenope klachten zijn in het algemeen: vermoeide ogen, hoofdpijn in de loop van de dag, wisselend dubbelzicht, pijnlijk of branderige ogen, lichtgevoeligheid, duizeligheid, niet lang achter de computer kunnen zitten, niet lang een boek kunnen lezen en nek-/schoudersklachten. 

Meestal ligt de oorzaak aan de sterkte van de bril of aan de afwezigheid daarvan, aan een slechte samenwerking van de ogen of zelf aan de kijkgewoontes.

Als u een of meerdere asthenope klachten hebt wordt er een oogmeting uitgevoerd, soms ook met oogdruppels, waardoor mag u niet autorijden 6-12 uur na het oogonderzoek. Er wordt ook gekeken naar de samenwerking tussen beide ogen, naar de ooggezondheid en naar uw kijkgewoontes.

Aan het eind van het onderzoek krijgt u een uitgebreid advies om uw klachten te verhelpen. 

Omdat u tijdens afspraak wordt gedruppeld, mag u niet autorijden gedurende 6-12 uur. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Flitsen en/of mouches volantes

Wanneer iemand vliegende gedeeltjes ziet die langzaam meebewegen bij oogbewegingen is er sprake van troebele gedeeltjes in het glasvocht oftewel floaters of mouches volantes. Het glasvocht bestaat uit collageen vezels,en collageen vezels bestaan uit water. Naarmate we ouder worden wordt het glasvocht steeds droger en de afstand tussen de collageen vezels wordt steeds kleiner. Hierdoor kunnen er wat schaduwen op het netvlies ontstaan. Deze mouches volantes zijn totaal onschuldig en zakken meestal op de oogbodem. Dit komt vaker voor op oudere leeftijd maar kunnen ze op elke leeftijd ontstaan. Bij bepaalde lichtomstandigheden, zoals op het strand of bij fel licht, of zelfs bij stress kunnen deze sneller gezien worden.

Op oudere leeftijd kunnen er ook schitteringen optreden. Dit zijn een soort van lichtjes aan de zijkant van het gezichtveld. Dit gebeurt wanneer het glasvocht door uitdroging steeds gaat krimpen en langzaam loslaat van het netvlies. Hierdoor kunnen ook meer mouches volantes gezien worden.

Wanneer u plotseling meer dan 10 mouches volantes ziet met of zonder flitsen moet u uw huisarts zo snel mogelijk informeren. In dat geval kunt er sprake zijn van netvliesscheur of een netvlies loslating. Mensen met hoge min-sterktes (>-6.00dpt) hebben meer kansen op een netvliesloslating wanneer het glasvocht vast zit aan het netvlies.

Second opinion

U kunt niet wennen aan uw nieuwe bril of u krijgt het advies van de opticien om een bril te gaan dragen of om de sterkte van uw bril aan te passen of om een extra bril te gebruiken bij bepaalde activiteiten. Maar u bent niet zeker of dit klopt en u wilt een second opinion en kijken naar alle mogelijkheden op de markt om uw zicht te verhelpen. Tijdens deze afspraak wordt er een uitgebreid oogmeting van de sterkte en de samenwerking van de ogen uitgevoerd. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de ooggezondheid. Soms is het toedienen van oogdruppels ook nodig waardoor u niet mag autorijden 6-12 uur na het oogonderzoek.

Aan het eind van het oogonderzoek krijgt u een uitgebreid advies met de gemeten sterktes, wat dat allemaal inhoudt en wat de opties zijn op de markt om uw zicht te verbeteren.

Omdat u tijdens uw afspraak wordt gedruppeld, mag u niet autorijden gedurende 6 á 12 uur. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Oogleden afwijkingen

U heeft een hangend ooglid of u heeft last van veel tranen de hele dag door of u heeft veel last van prikkende rode ogen, als een zandkorrel gevoel. Soms is het omdat de ogen droog zijn en soms komt het door oogleden afwijkingen. De oogleden kunnen heel soms bij het ouder worden naar binnen of naar buiten klappen en soms gaan de wimpers op de verkeerde plek groeien en soms is er sprake van een te klein traanpunt (het afvoersysteem van de traanvocht).

Tijdens dit oogonderzoek wordt er gekeken naar de anatomie van uw oogleden. Indien er sprake is van verkeerde groei van de wimpers wordt u tijdens uw afspraak tijdelijk geholpen. Aan het eind van uw onderzoek krijgt u uitgebreid advies over de verschillende mogelijkheden om uw klachten te verhelpen.